ΓΝΩΣΗ

ΓΝΩΣΗ

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Η ανάπτυξη απειλεί περισσότερο τις μειονοτικές γλώσσες

Η οικονομική ανάπτυξη έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση κάποιων γλωσσών διαπιστώνουν επιστήμονες, που αναζητούν τρόπους να αποτρέψουν αυτόν τον κίνδυνο.
Συγκεκριμένα, μελέτη έδειξε ότι οι μειονοτικές γλώσσες στις πιο αναπτυγμένες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας, είναι εκείνες που απειλούνται περισσότερο. Η ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που δημοσίευσε τη μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν γλώσσες στον κόσμο που εξαφανίζονται ραγδαία, κι αυτή είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία τους.
Τα στοιχεία δείχνουν πως ο βαθμός της οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας είναι ανάλογος με την ταχύτητα εξάλειψης κάποιων γλωσσών. Στη Βόρεια Αμερική, γλώσσες όπως τα Upper Tanana, που ομιλούνται από λιγότερους από 25 ανθρώπους στην Αλάσκα, κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά. Εξίσου στην Ευρώπη, τέτοιες γλώσσες είναι τα Ume Sami στη Σκανδιναβία και τα Auvergnat στη Γαλλία, που επίσης σβήνουν με ταχύτατους ρυθμούς. Επίσης τα Bahing στο Νεπάλ ομιλούνται από μόλις 8 άτομα. Κ. ΤΖ.
(ΠΗΓΗ: BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.